Energie Coöperatie Graft - De Rijp

TERUG

Waarom stijgen de prijzen van energie?

De stroomprijs is de afgelopen maanden sterk gestegen en energieverbruikers zien de energierekening oplopen. Energie-Nederland wijst naar de hoge prijzen van steenkool, emissierechten en met name van gas.

Oorzaak hoge prijzen
De huidige hoge gasprijs wordt door meerdere factoren bepaald. Zo was de gasvraag afgelopen winter relatief hoog en zijn de gasopslagen minder gevuld dan gebruikelijk. Ook werd er meer gas ingezet voor elektriciteitsproductie doordat de productie uit wind dit jaar lager is dan normaal. De huidige hoge elektriciteitsprijzen lijken volgens Energie-Nederland niet zozeer verklaard te worden door krapte op de elektriciteitsmarkt, maar door hoge prijzen van steenkool, emissierechten en met name van gas. 

Meer informatie op Solar Magazine.

Nieuws

De stroomprijs is de afgelopen maanden sterk gestegen en energieverbruikers zien de energierekening oplopen. Energie-Nederland wijst naar de hoge prijzen van steenkool, emissierechten en met name van gas.

Lees verder

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. 

Lees verder

Elektriciteit opwekken uit bestaande fossiele gas- en steenkoolcentrales is in Europa nu 2 keer zo duur als het opwekken van stroom uit nieuwe wind- en zonneparken. Dat stelt de Europese klimaatdenktank Ember.

Lees verder